Gå til hovedindhold

Sønderborg-sjal, -rør eller -tørklæde

Garn uden Grænser præsenterer: Strik dit eget Sønderborg-sjal, -tørklæde eller -rør

Mens du venter på næste sommers strikkefestival i Sønderborg, hvad så med at strikke et lækkert, specialdesignet Sønderborg-sjal til dig selv? Eller et helt særligt Sønderborg-rør eller -halstørklæde til sønnen eller manden?

Garn uden Grænser har fået strikdesigner Kirsten Nyboe til at designe de tre modeller, der er smukke, luner i en kold tid og fortæller, hvor du kommer fra. Både opskrifter og strikkekits kan købes i forretningen Garn & Tøj, Ulsnæs-Centret i Gråsten. 

- Når nu vi er kommet så godt fra start med både vores strikkefestival og vores arrangementer, så syntes vi, det kunne være festligt at få en designer til at skabe en slags strikke-signatur for Sønderborg. Vi er ret glade for resultatet og glæder os til at se folk i alle aldre gå rundt i Sønderborg og omegn med sjalet, røret og halstørklædet med Sønderborg-symboler på, siger Aase Henriksen, formand for Garn uden Grænser.

Strikdesigner Kirsten Nyboe fortæller om sit design:

- Jeg har fundet inspiration til modellerne i Sønderborg, og man kan sikkert genkende en mølle, en bro med buer, et uendelighedstegn og fisk i vandet. Designene rummer både hulmønstre, strukturelementer og Fair Isle-mønstre. Men egentlig har jeg tænkt modellerne som prototyper – den enkelte strikker kan frit lege med farverne og tage de elementer med, man synes. På den måde bliver resultaterne forskellige, men alligevel med udgangspunkt i og kendetegn fra Sønderborg.

Kirsten Nyboe, der bor i Kolding, lærte at hækle som fireårig. Det var hendes mormor, der lærte hende det, og fire år senere kunne hun strikke. Siden har håndværket fyldt meget i hendes liv. Hun er uddannet designer og kunsthåndværker fra Kunsthåndværkerskolen i Kolding, og hendes afgangsprojekt handlede om strikdesign og tryk på uldstrik.

- Sideløbende med min erhvervskarriere har jeg siddet og strikket om aftenen foran TV’et. Dels for at retfærdiggøre at jeg sad ned, men også fordi det afstressede mig. Den ånd og ro, der kan falde over én, når man sidder med et broderi, et hækle- eller strikketøj, er helt utrolig. Samtidig er det en stor tilfredsstillelse selv at producere noget, som man enten selv eller en anden kan få glæde af, siger Kirsten Nyboe.

Fakta

Garn uden Grænser har indgået aftale med Garn & Tøj, Ulsnæs-Centret i Gråsten, som i første omgang har eneforhandling af opskrifterne til Sønderborg-sjalet, -røret og -tørklædet. Garnkits inkl. opskrifter koster for halsrøret 288 kr., for tørklædet 374 kr. og for sjalet 730 kr. Opskrifthæfterne på 12 sider hver indeholder også tegninger og farvefotos. Man kan desuden se alle modellerne hos Garn & Tøj.

Halsrør og -tørklæde er strikket i Pernilla-garn fra Filcolana, men kan også strikkes i Hessel-garn. Sjalet er strikket i Hessel-garn Song, der er håndfarvet merino (80 pct.) og silke (20 pct.).

Der er pakket kits i de oprindeligt designede farver, men man kan naturligvis vælge at blande anderledes, alt efter smag.

I løbet af vores strikkefestival vil man kunne købe opskrifter på Garn og Tøjs stand (på Sønderborghus).

 

Billede
Sønderborg Sjalet