Spinderne på Kasernen er en lille gruppe kvinder, der elsker uld og lækkert garn. Vi mødes fysisk to gange årligt: Til generalforsamlingen om foråret og til en
spindeweekend i oktober skiftende steder i landet. Derudover har spindeforeningen lokalgrupper flere steder i landet. Den sønderjyske
lokalgruppe holder til i Kliplev, hvor vi mødes den første torsdag i måneden til spind, snak og inspiration.
Omkring halvdelen er medlemmer af www.spindeforeningen.dk, som er en internetbaseret forening. Den anden halvdel af spinderne deltager i spindeaftener, der er arrangeret af FOF og holdes i deres lokaler på 5. sal. Det kræver ikke medlemskab af Spindeforeningen, kun at man tilmelder sig
ved FOF ved sæsonstart.
Sammen er vi en interessegruppe, der mødes og spinder sammen og hjælper hinanden, hvis nogen har brug for dét. Vi mødes hver anden mandag kl. 18.30 – 21.30. Spindeaftenerne ledes af Karoline Helling og Kirsten Sørensen, som begge er meget erfarne spindere. Gruppen etablerede sig for knapt to år siden, og den vokser støt og roligt.
Når der er Sønderborg Strikkefestival 14.-15. juni er alle velkommen til at komme og få en snak om spinding, uld og garn. Vi elsker at fortælle om vores håndværk, og vi er på kasernen i festivalens åbningstid både lørdag og søndag.
Vævekredsen Gåseøje åbner sit værksted på Kasernen, så alle kan kigge ind og se de flotte væve og de spændende håndarbejder, væverne er i gang med.
Vævekredsen Gåseøje blev oprettet i 2011 som et interessefællesskab, der har til formål at
Vævekredsen tæller ca. 45 medlemmer. I 2023 fik Gåseøje stillet to lokaler permanent til rådighed på Kasernen i Sønderborg. Efter ni år på KunstVærket i Augustenborg blev alle væve og vævere flyttet til Kasernen, og siden er flere medlemmer - og væve - kommet til.
På Kasernen holdt Sønderborg Husflids vævegruppe allerede til. Medlemmerne af Husflid er også medlem af Gåseøje, og samarbejdet har vist sig at være win-win for begge parter. Husflidsgruppen har velvilligt stillet deres store depotrum til disposition for Gåseøje. I depotet er der bl.a. et lille bibliotek med primært bøger om vævning, som er til rådighed for medlemmerne.
I Gåseøjes to lokaler (335 og 337) står der 14 væve i forskellige størrelser, ligesom Husflidsgruppen (i dobbeltlokale 315) har 14 væve. Begge vævegrupper mødes to gange ugentligt:
Gåseøje tirsdage og torsdage kl. 9-14
Husflidgruppen tirsdage kl. 13-16 og onsdage kl. 18-22.
Der er ventelister for interessede, der ønsker at komme til at væve i Gåseøje.
Gåseøje arrangerer månedlige træf, hvor alle interesserede medlemmer kan komme med deres rammevæv, billedvæv, båndvæv, efterbehandling og andet nørkleri. Små rammevæve, lidt materiale m.m. stilles til rådighed for medlemmerne. Gåseøje besøger andre væveforeninger og udstillinger rundt om i landet, arrangerer udstillinger med deres væverier og oplever god opbakning til deres kurser og foredrag.
Mens Sønderborg Strikkefestival finder sted, kan man også besøge Kasernens maskinstrikkere og se deres spændende maskiner og strikketøj. Maskinstrikkerne holder til i Blæksprutternes lokale på 2. sal.
Maskinstrikning er i fremgang i Danmark. Maskinstrik er en automatiseret proces, hvor en maskine udfører strikkebevægelserne i stedet for hænderne. Processen er hurtigere og mere effektiv, da maskinen kan strikke flere masker på samme tid. En strikkemaskine består af bl.a. nåle, kamme, strikkebord og en trådspændingssystem. Nålene bevæger sig op og ned for at danne løkker, mens kamme holder på løkkerne og skaber mønstre og strukturer.
Der er både fordele og ulemper ved at strikke på maskine frem for i hånden. Fordelene er fx tempo og ensartethed, ligesom man med maskinstrik kan skabe komplekse mønstre og strukturer, som kan være vanskelige at opnå med håndstrik.
Ulemperne er, at maskinstrik kræver en investering i strikkemaskinen, og at maskinen kan være vanskelig at betjene og vedligeholde. Og så vil mange håndstrikkere nok mene, at maskinen fjerner det håndværksmæssige og personlige touch fra et strikkeprojekt.